Kuinka otat Omat Pysäkit -sovelluksen käyttöön

1. Mitä Omat Pysäkit -sovellus tekee?

Omat Pysäkit on tarkoitettu näyttämään aikatauluja niiltä pysäkeiltä, joita käytät usein. Näet nopeasti aloitusnäytöltä milloin seuraava bussi lähtee. Pysäkit ja niiden kautta kulkevat linjat määritellään vain kerran (aluksi) ja sen jälkeen Omat Pysäkit näyttää nämä pysäkit ja niiltä lähtevät seuraavat lähdöt sekä pitää aikataulut ajantasalla.

Omat Pysäkit ei sovi reittiopas.fi kaltaiseen käyttöön, jolloin etsitään sopivaa reittiä paikasta A paikkaan B.

Omat Pysäkit on yhden henkilön harrastusprojekti ja alunperin vain omaan tarpeeseen tehty.

2. Rekisteröidy palveluun

Omat Pysäkit -sovellusta voi käyttää Suomessa pääkaupunkiseudulla (HSL:n alueella), Tampereella, Oulussa, Turussa, Lappeenrannassa, Vaasassa ja Lahdessa ja niiden lähialueilla. Käy rekisteröitymässä alueesi palveluun ja luo palvelussa omat aikataulut ja pysäkkisi (kaikki muut alueet paitsi Tampere ja Oulu):

Tampereen ja Oulun palveluissa pitää aikataulut luoda itse Omat Pysäkit -sovelluksessa. Sitä varten tarvitset niiden pysäkkien nelinumeroiset ID-numerot (Oulussa ID-numeron perässä on aina ”:1” teksti), joista olet kiinnostunut. ID-numerot löydät esimerkiksi alla olevien linkkien takana olevista aikatauluista.

3. Asenna Omat Pysäkit

Omat Pysäkit -sovelluksen voi asentaan joko vähän uudempaan Symbian-puhelimeen, N9/N950-puhelimeen tai N900-puhelimeen. Sovellusta voi käyttää myös uusimmissa selaimissa sekä tietokoneella että puhelimissa (iOS, Android, Windows Phone). Omat Pysäkit -sovelluksen käytettävyys on parhain, jos sen asentaa Aloitusnäytölle, jolloin se on heti käytettävissä.

* Nokia Kauppaan ei voi enää ladata uusimpia versioita sovelluksista, joten sovellukset pitää ladata kaupan ulkopuolelta.

4. Ota Omat Pysäkit käyttöön

Jos mahdollista, laita Omat Pysäkit -sovellus Aloitusnäytölle (ohjeet). Tällöin se aina heti käytettävissä. Kun Omat Pysäkit -sovellus on käynnistynyt aloitusnäytöllä, avaa se isoon näyttöön ja valitse oma alueesi:

 • Muut kuin Tampere ja Oulu: Kirjaudu sisään käyttämällä tunnustasi. Jos haluat muuttaa aikatauluja, valitse ”Muokkaa aikatauluja” Valikosta, jolloin palvelun sivu avataan selaimeesi.  Tee muutoksesi palvelussa.  Kun olet valmis, valitse ”Päivitä aikataulut” Valikossa Omat Pysäkit -sovelluksessa ja uudet aikataulut tulevat käyttöön sovelluksessa.
 • Tampere ja Oulu: Valitse ”Muokkaa aikatauluja” Valikosta ja lisää pysäkkejä.  Pysäkkiä lisätessä, kirjoita ensin pysäkin nelinumeroinen ID-numero ja sen jälkeen paina ”Täydennä tiedot” -nappia. Omat Pysäkit täydentää sen jälkeen pysäkin nimen ja linjojen numerot. Tämän jälkeen voit muuttaa pysäkin nimeä ja ottaa pois ne linjat, joista et ole kiinnostunut. Tämän jälkeen talleta aikataulu. Toista tämä niin monta kertaa kuin haluat.

Vinkkejä:

 • Android: Voit valita kuinka monta aikataulua näkyy Widgetissä: 1, 2, 3, 6, 9 tai kaikki.  Tämän voi vaihtaa asetuksissa.
 • Symbian: Voit valita kuinka monta aikataulua näkyy Aloitusnäytössä: yksi, kaksi tai kolme. Tämän voi vaihtaa asetuksissa.
 • Lähdön vieressä voi olla tähti (*). Tällöin lähtöaika on ”reaaliaikainen” eli ko. liikenneväline raportoi sijaintinsa palveluun.  ”Reaaliaikainenkin” aika voi vielä muuttua, joten jos haluaa uusimman tiedon, kannattaa ko. aikataulu päivittää palvelusta.   Tämä on käytössä ainakin pääkaupunkiseudulla joillakin linjoilla.
 • Jos paikannus on päällä, Omat Pysäkit -sovellus järjestää aikataulut etäisyysjärjestykseen pysäkkien paikan mukaan, lähin ensimmäisenä.  Tällöin kellon alla näkyy etäisyys lähimpään pysäkkiin. Jos etäisyyden perässä on tähti (*), on etäisyysarvo yli minuutin vanha. GPS on päällä ainoastaan kun Omat Pysäkit -sovellus on näkyvissä näytöllä. GPS ei ole siis päällä koko aikaa!
 • Jos paikannus on päällä, Omat Pysäkit -sovellus voi näyttää värikoodeilla ehditkö johonkin lähtöön: vihreä lähtö tarkoittaa, että ehdit pysäkille rauhallisesti kävelemällä, keltainen tarkoittaa, että kannattaa kävellä jo nopeammin, ja punainen, että pitää juosta.  Harmaa lähtö tarkoittaa sitä, ettet enää ehdi pysäkille ajoissa.  Valkoinen lähtö tarkoittaa, että se on yli tunnin päässä eikä värikoodausta näille lähdöille vielä lasketa.
 • Yhden aikataulun voi päivittää näppäyttämällä sitä, kun Omat Pysäkit -sovellus on kokonäytössä.

Tiedossa olevia ongelmia:

 • Sisäänkirjautuminen: Joissain palveluissa sisäänkirjautuminen Omat Pysäkit -sovelluksesta ei onnistu, jos on käytetty yli 10 merkin käyttäjätunnusta ja/tai salasanaa, tai jos niissä on erikoismerkkejä.
 • Uloskirjautuminen: Pääkaupunkiseudulla Omat Pysäkit ei pysty kirjautumaan ulos Oma Reittiopas -palvelusta.  Tästä syystä sovellus muistaa kirjautumisen (vaikka paikallisesti olisikin kirjauduttu ulos palvelusta) ja onnistuneen sisäänkirjautumisen jälkeen ei voi käyttää enää toista tunnusta (paitsi jos sovelluksen asentaa uudestaan).
 • Symbian: Jos aloitusnäyttö on ollut Offline-tilassa, kun Omat Pysäkit -sovellus on ollut päällä, ei Omat Pysäkit enää toimi.  Sisäänkirjautuminen toimii, mutta aikataulujen haku epäonnistuu. Tämä johtuu tiedossa olevasta virheestä aloitusnäytössä itsessään.  Omat Pysäkit saa toimimaan kahdella eri tavalla: (1) Poistamalla ja lisäämällä se takaisin aloitusnäytölle, tai (2) käynnistämällä puhelimen uudestaan.  Tämä virhe aloitusnäytössä on sittemmin korjattu ja tämä korjaus tulee puhelimiin seuraavassa firmware-päivityksessä.
 • Tampereen alue: Omat Pysäkit -sovellus ei tunnista erityispäiviä vaan aikataulut menevät aina viikonpäivien mukaan eli esim. jouluaattona näytetään sen viikonpäivän aikataulua, johon jouluaatto osuu.
 • Pääkaupunkiseutu: Oma Reittiopas -palvelu on satunnaisesti rikki eli silloin Omat Pysäkit -sovellus ei onnistu hakemaan aikatauluja palvelimelta.
 • Data-liikenne: Omat Pysäkit -sovellut käyttää Internet-yhteyttä, joten kannattaa ottaa huomioon, että dataliikennettä syntyy. Data-liikenteen määrä riippuu siitä, kuinka monta aikataulua on määritellyt ja kuinka usein lähtöjä on.  Data-liikennettä on käytössä silloin, kun ns. ”pyörivät nuolet” ovat näkyvissä.

Jos sinulla on ongelmia, kannattaa lukea usein kysytyt kysymykset -sivua (linkki) tai kysyä asiasta (esim. Omat Pysäkit -sovelluksen Facebook-sivulla tai sähköpostitse: omatpysakit@gmail.com).

Mainokset

%d bloggers like this: